GYIK

Kattintson a kérdésre a válasz megjelenítéséhez!

 

 

1. Automatikusan felvesznek minden jelentkezőt?

Nem. Egyházi fenntartásban működik, ezért sajátossága, hogy a közoktatási törvény 81.§-a alapján feltételeket is támaszthat a jelentkezők felvételét illetően.

2. Ki a fenntartója az intézménynek?

A Magyar Pünkösdi Egyház.

3. Csak vallásos családok gyermekei jöhetnek-e az intézménybe?

Nem. Szívesen látjuk azokat a gyerekeket és szülőket is falaink között, akik, bár maguk nem keresztények, de elveinkkel egyet tudnak érteni.

4. Kell-e tandíjat fizetni?

Nem. Intézményünk állami feladatot lát el, nincs tandíj.

5. Van-e alapítványa az intézménynek?

Igen. Az intézményt támogató alapítvány rendszeres vagy eseti támogatására van lehetőség. Kérésre csekket biztosítunk, és adószámot kérünk megadni az igazolás elkészítéséhez.

6. Elvált szülők vagy olyan családok gyermekeit, akik nem járnak templomba, felvesznek-e?

Ezek nem a kizáró okok. A gyermek felvételételekor azt vizsgáljuk – származástól függetlenül – , hogy van-e esélye az iskola és a család között a kölcsönös bizalom és a partnerkapcsolat kiépülésének. Ennek felmérésére kezdeményezzük az előzetes családlátogatásokat, beszélgetéseket.

7. Mit jelent a családlátogatás?

Előzetesen egyeztetett, mindkét fél számára alkalmas időpontban a családot felkeresi az intézmény képviselője, általában az igazgató és az iskola lelki vezetője. Ez olyan ismerkedési alkalom, ahol kölcsönösen kérdéseket tehetnek fel egymásnak.

8. Mit kérdezhetnek az iskola képviselői?

Először is azt kérdezik, miért szeretnék a szülők intézményünkbe hozni óvodás vagy iskoláskorú gyermeküket? Továbbá, milyen elvek, elvárások mentén nevelik a szülők gyermekeiket? Milyen célokat, terveket fogalmaznak meg számukra? Milyen az otthoni számonkérés formája? Mennyire engedelmes, tisztelettudó, segítő otthon a gyermek? Hogyan viszonyul testvéreihez, társaihoz? Mivel szeret szabadidejében foglalkozni, és hogyan viselkedik megszokott környezetében?

9. Hány alkalommal lesz családlátogatás?

A felvétel kapcsán egy alkalommal kerül sor a látogatásra.

10. Van-e elvárás, kötelezettség a hit és vallásgyakorlat terén?

Az érdeklődő család fogadja el, és tartsa tiszteletben az alapvető keresztény erkölcs – és értékrendet, melyet intézményünk képvisel. Más elvárás nincs.

11. Kötelező vagy választható a hittan?

Heti egy órát jelentő, az órarendben szereplő tantárgy, ezért kötelező. Ezen kívül reggel 15 perces áhítatokon vesznek részt a gyerekek, amit naponta az első órát tanító tanárok tartanak meg. A kötelező órarendtől függően lehetőleg biztosítjuk azt, hogy más hittanórára is járhassanak azok a diákok, akiknek ez igényük.

12. Biztosít-e kedvezményeket az intézmény?

A törvényben előírt kedvezményeket biztosítjuk a tankönyvekre és az étkezésre, valamint a művészeti oktatásra.

13. Mit és miből tanulnak az iskolások?

A Nemzeti Alaptanterv szerint tanulnak, és olyan könyvekből, mint más, állami iskolákban. Tantárgytól, évfolyamtól függően a TANTAKI interaktív tananyagot is használjuk, de van saját fejlesztésű munkafüzetünk is. Államilag elismert bizonyítványt adunk.

14. Van-e napközi?

Igen.

15. Mikor lehet megnézni az iskolát az érdeklődőknek?

Évente van nyílt napunk. Akkor bárki, bármelyik órát látogathatja. Ha valaki egy konkrét osztály óráját szeretné látogatni, és gyermeke már az iskolába jár, akkor a pedagógussal előre kell egyeztetni, hogy ő mikor, melyik órán tudja fogadni a látogatást. Ha még nem az intézmény tanulója a gyermek, akkor erről a látogatási szándékról először az igazgatót kell megkérdezni, és az ő engedélye után a pedagógussal egyeztetni.

Vélemény, hozzászólás?