Rólunk

Az intézmény története

 

Az intézmény alapját, pedagógiai elveit, törekvését a 1993-1998-ig Győrben működő Holnap Iskolája alapozta meg annál is inkább, mivel az azt alapító házaspár, Lehotzky József és Lehotzky Józsefné ugyanazok, mint akik az Örömhír Iskolát 2014-ben létrehozták. Az intézmény akkori és mostani céljai változatlanok, ugyanabban a szellemiségben működik tovább Örömhír név alatt.

Ezért a Holnap Iskolája valós alapját képezi a 2014-ben induló Örömhír Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának.

A Holnap Iskolája 1993. szeptemberében a Petőfi Sándor Művelődési Központ egyik kis termében jött létre 6 tanulóval és 7 pedagógussal. Lehotzky József és felesége, Lehotzky Józsefné alapították az iskolát. Vállalkozó szellemű, keresztény pedagógusaink vállalták az alapítással, az új iskola elkezdésével járó bizonytalanságot, nehézségeket. A kezdetek anyagi feltételeit javarészt az alapítók saját berendezési tárgyai alkották, melyeket folyamatosan egészített ki néhány keresztény testvér jólelkű adománya és az állami támogatás.

 

img020

Nagybácsán 1994-ben.
1994. szeptemberében már 2 évfolyammal indult az év a nagybácsai Művelődési Házban, ahol az elsősök az épület színpadán tanultak, a másodikosok pedig egy teremben. A tanárok és szülők együtt küzdöttek az iskoláért. 1995. januárjában az Önkormányzat segítségével egy iskolaépületet kaptunk bérbe Likócson. Ott folytattuk a munkát.

 

img003

Első „fecskék”.

1995-ben

Az iskolánkban tapasztalható szeretetteljes légkörnek híre ment a városban, s egyre több diák jelentkezett hozzánk. Nőtt a tanulói létszám, és ezzel párhuzamosan új tanárokra is szükség volt. Mivel nem voltak újabb keresztény pedagógusok az ismeretségi körünkben, így a gyermekeiket iskolánkba hozó pedagógus-szülők jelentkeztek hozzánk tanítani. 1996-ban elindult az óvoda, mert egyre több szülő igényelte, hogy a kisebb testvéreket is a mi intézményünkbe hozhassák.

 

 Diákjainkkal és az iskola dolgozóival 1996-ban.

 

Végül kinőttük a likócsi épületet is, és egy nagyobb épületbe költöztünk.

1998-ban a Lehotzky házaspár kénytelen volt lemondani az intézmény vezetéséről, és az iskola és óvoda más szellemiségben, más vezetőkkel és hamarosan más név alatt működött tovább.

Ám az elkezdett pedagógiai elvek mentén építkezünk tovább az ÚJ intézményben is, melyek:

Vissza Istenhez,

Vissza a szülőkhöz,

Vissza az egyénhez,

Vissza az alapokhoz.